advertenties
France
Auvers-sur-Oise

In Auvers * Dokter Gachet * De kerk van Auvers * Landschap in de regen * Korenveld met kraaien * La Mairie d'Auvers * Le jardin de Daubigny * Het graf van Vincent en Theo * Corneille

Van Gogh in Auvers. Zijn laatste maanden
Onder deze titel werd van 12 mei 2023 - 03 september 2023 in het Van Gogh Museum een tentoonstelling gepresenteerd. In samenwerking met het Musée d'Orsay dat de tentoonstelling van 3 oktober 2023 - 4 februari 2024 laat zien.

Mijn bezoek aan Auvers was in augustus 2011. De pagina's op mijn vorige website bij KPN heb ik bij mijn nieuwe provider overgenomen en zal ik aanvullen met informatie van de tentoonstelling en een bezoek dat ik in augustus 2023 gepland had aan Musée d'Orsay.

Auvers-sur-Oise is een gemeente in het Franse departement Val-d'Oise. Het dorp ligt in de buurt van Parijs en heeft vooral bekendheid gekregen omdat een groot aantal wereldberoemde kunstenaars er een deel van hun leven hebben doorgebracht. De meest sprekende namen zijn Daubigny, Cézanne, Corneille en Van Gogh. Ook dokter Paul Gachet woonde hier.

Toen hij op 20 mei 1890 in Auvers-sur-Oise aankwam, stierf Vincent van Gogh daar op 29 juli na een zelfmoordpoging, maar was er op artistiek vlak uitzonderlijk productief. Hij maakte er niet minder dan 74 schilderijen waarvan sommige tot de belangrijkste van zijn hele oeuvre worden gerekend. Vincent en zijn broer Theo liggen allebei begraven op de begraafplaats van Auvers-sur-Oise. In de Auberge Ravoux is een klein museum ingericht. In die herberh die eigenlijk Café de la Mairie heette, had Vincent zijn intrek genomen.
Het aantal van 74 schilderijen wordt genoemd door Louis van Tilborgh en Teio Meedendorp, Catalogus van schilderijen uit Auvers-sur-Oise, in het boek bij de tentoonstelling, 2023.

Auberge Ravoux
Auberge Ravoux (Bron foto: Wikipedia)

Zijn laatste meesterwerk:

Boomwortels
Rue Daubigny, ter hoogte van manoir de Colombières
Zondag 27 juli 1890
Van Goghmuseum, Amsterdam
Bron afbeelding: "Boomwortels, Vincent van Gogh (1890)" by Pachango is licensed under CC BY-SA 2.0.

Op de dag die in de vooravond uitmondde in zijn fatale daad, zondag 27 juli, schildcrde Van Gogh zijn laatste meesterwerk: Boomwortels. De plek waar hij dit maakte kon in 2020 aan de hand van een oude ansichtkaart geïdentificeerd worden: de westelijke splitsing van de rue de la Sansonne - bereikbaar via de achterkant van het Café de la Mairie - en de Grande rue (de huidige rue Daubigny), op zo'n honderd meter van de herberg. Van Gogh kon daar op een strook aarde langs de weg een schildersezel plaatsen zonder het verkeer te hinderen, dat wellicht rustig was op deze zondag in hartje zomer. Misschien zag hij er parochianen voorbijgaan die naar de mis gingen, en wandelaars die een frisse neus haalden langs de helling van kalkrots aan de rand van de weg.
Maar zijn aandacht ging vooral naar de kronkelige en in elkaar gevlochten vormen van het hakhout van pseudoacacia's, die zich zo goed en zo kwaad als het ging vastklampten aan het gesteente. Tussen de half losliggende rotsblokken en de stronken, de stammen, de boomstronken, het kreupelhout, de wortels en de scheuten leidde een pad voor hem recht naar het plateau met de akkers die hem de weken daarvoor hadden geïnspireerd voor een tiental schilderijen.
Hij was dus al regelmatig langs het indrukwekkende hakhout gelopen dat hem zijn laatste motiefbezorgde.
Het - onvoltooide - werk dat eruit resulteerde herinnert aan een brief aan Theo van 29 juli 1888 waarin Van Gogh zijn werk vergeleek met een 'groene loot, ontsproten aan de wortels van de oude afgezaagde stam', die bijdroeg tot een 'grote herleving van de kunst', maar wel ten koste van zijn mentale en fysieke gezondheid.
Bron tekst: Wouter van der Veen, boek bij de tentoonstelling, 2023.

Een galerie aan de hoofdstraat van Auvers, 21 augustus 2011.
Gallery I Gallery

Corneille Dokter Gachet
  • Photographs and text © J.M.Posthumus
  • Info: E-mail Hans Posthumus
  • advertenties

    Privacybeleid Donatie