Argus
11-04-1991 - 23-02-2006

Argus feb 2005

Tot de laatste seconde een stoere hond. Argus februari 2005

Hoe een Hongaarse puppy in Nederland komt
Juli 1991, Antal en Aranka zijn op vakantie in Hongarije. Ze staan met hun ouders op de camping aan het Balatonmeer. Bij de receptie van de camping werden folders uitgedeeld met een uitnodiging een kennel met Hongaarse rashonden te bezoeken. Zoals bijna ieder kind willen Antal en Aranka wel een hond hebben en omdat ze een Hongaarse grootmoeder hebben zou een Hongaarse hond natuurlijk nog mooier zijn.
Na een ritje van 6 kilometer door het glooiende landschap komen ze bij de kennel Magyar Kutyafajtak Parkjat (Hongaarse hondenrassen kennel) aan. Na kennismaking met de fokker die 9 soorten Hongaarse honden in zijn kennel heeft, gaan we de honden bekijken die in ruime en schone hokken zitten. Hierna praten we nog wat met de eigenaar en zijn vrouw over de omstandigheden en achtergrond van de honden, waarna besloten word een hond te kopen.

De kinderen mogen kiezen en feilloos gaan ze naar de liefste hond. Hij heeft de oogopslag van een babyzeehondje. Zijn naam is Citerás Argus en is geboren in Kecskemét. Hij heeft een stamboom en is van het erdélyi kopó ras.

Argus wordt het
geboortebewijs Argus
Kecskemét, ook geboorteplaats van de Hongaarse componist Zoltán Kodály (1882-1967), is o.a. bekend door het Cifrapalota, het 'bonte paleis', een fraai voorbeeld van de Hongaarse Jugendstil; een ontwerp van Géza Márkus uit 1902.
Het is nu een kunstmuseum.
cifrapalota
De dag voor we vertrekken gaan we Argus ophalen en krijgen de benodigde papieren mee. Terug op de camping is iedereen verrukt van ons hondje.

Vervolg: Argus in Nederland

Argus op de camping
Photographs and text J.M.Posthumus
E-mail: Hans Posthumus

advertenties

Privacybeleid Donatie