advertenties


Nieuws
Posthumus in het nieuws
Actueel nieuws
 

Juni 2006
Diploma's voor eerste lichting TRIAM-opleiding
29 juni 2006, www.dierenbescherming.nl.

Op woensdag 28 juni vond in Lelystad de uitreiking plaats van de eerste diploma's van de nieuwe MBO-opleiding TRIAM (TRainings Instructie Asiel Medewerkers). De eerste lichting van deze 2-jarige opleiding bestond uit zes geslaagde asielbeheerders en veertien dierverzorgers/asielmedewerkers. Directeur Posthumus Meyjes van de Dierenbescherming verrichtte de officiële uitreiking.
Lees verder op   > > > >   www.dierenbescherming.nl.


LEDEN HOCKEYCLUB MASSAAL AANWEZIG BIJ FESTIVITEITEN
Springlevend MEP viert jubileum met pittig duel

29 juni 2006, www.brabantscentrum.nl.

Met een uitgebreid feestprogramma vierde hockeyclub MEP zaterdag het 75-jarig bestaan. Er waren diverse festiviteiten, waaronder een loterij en een grote reünie, maar het hoogtepunt vormde de hockeywedstrijd van oud-MEP tegen het huidige heren-1. Het massaal opgekomen publiek vergaapte zich aan het beste dat Boxtel op hockeygebied heeft voortgebracht.
...
,,We worden in ieder geval niet weggetikt”, vindt Erik Verzijden van oud-MEP langs de kant. ,,Het is dat MEP 1 twee keer scoort uit een strafcorner, anders stond het nog gelijk.” Hij vindt dat de veel jongere tegenstander het duel niet slim speelt. ,,Via combinatiespel zouden ze ons weg moeten tikken, maar ze hanteren alleen maar de lange bal. Dat kunnen wij met onze fysiek nog wel compenseren.” Zij teamgenoot Riemer Posthumus is positief verrast over het spelniveau van zijn eigen team. ,,Het is jaren geleden dat wij samen hebben gespeeld, maar ik vind dat we elkaar technisch goed kunnen vinden. Het gevoel is er kennelijk nog steeds.”
Lees verder op   > > > >   www.brabantscentrum.nl/nieuws/0626_mep.htm.


Veel belangstelling voor tv-asieldieren
27 juni 2006, www.trouw.nl.

DEN HAAG (ANP) - De asieldieren die maandag in de eerste aflevering van de TROS Asiel 5-Daagse te zien waren, staan in de belangstelling. Bijna duizend kijkers van het tv-programma hebben zich gemeld voor een van de getoonde honden, katten, konijnen, cavia's en frettten.
Dat liet directeur Thomas Posthumus Meyjes van de Dierenbescherming dinsdag weten.
De TROS en de Dierenbescherming hebben dit jaar de handen ineen geslagen om de duizenden asieldieren in Nederland aan een nieuw thuis te helpen. Vijf dagen achtereen worden een uur lang ongeveer 25 dieren die in een van de asiels wachten op een nieuw baasje, in de schijnwerper gezet.
De samenwerking blijkt een schot in de roos, meent Posthumus Meyjes na de eerste uitzending die volgens hem 1,1 miljoen kijkers trok. ,,En wat ik bijna net zo leuk vind, is dat er zich meteen al twintig mensen hebben opgegeven als vrijwilliger voor asielwerk.''
In de etalage
In de uitzending zetten presentatoren Martin Gaus en Angela Esajas asieldieren in de etalage. Kijkers die een dier naar hun zin zien, kunnen zich telefonisch melden. De TROS en de Dierenbescherming verwijzen de potentiële nieuwe baasjes vervolgens door naar het asiel waar het dier zit.
De Dierenbescherming hoopt via de uitzendingen meer mensen in de asielen te krijgen voor een huisdier. De dieren in het tv-programma fungeren daarbij vooral ook als ,,uithangbord'' voor de andere dieren in hun asiel, aldus woordvoerder Niels Dorland van de organisatie.


Moeder vermoorde Nienke helpt politie
25 juni 2006, door SANDER SONNEMANS, www.ad.nl.

SCHIEDAM - Yolande Kleiss, de moeder van de zes jaar geleden vermoorde Nienke, werkt mee aan het verbeterprogramma voor politie dat naar aanleiding van het rapport Posthumus werd opgesteld. Ze treedt bij de cursus familierechercheur op als gastspreker en geeft lezingen bij politiekorpsen.
De moeder van Nienke is op uitnodiging van justitie bij het verbeterprogramma betrokken. De Schiedamse is blij een positieve bijdrage te kunnen leveren aan het voornemen van justitie blunders te voorkomen zoals die werden gemaakt in het onderzoek van de Schiedammer Parkmoord. ,,Er zijn veel fouten gemaakt, maar als je veel fouten maakt, kun je ook heel veel leren.’’


Kinderpsycholoog slaat terug in zaak Schiedammer Parkmoord
23 juni 2006, door SANDER SONNEMANS, www.ad.nl.

LEIDEN - In het evaluatierapport van de commissie-Posthumus over het onderzoek naar de Schiedammer Parkmoord worden de zaken op zijn kop gezet. Dat stelt kinderpsycholoog Ruud Bullens in het vandaag verschenen landelijke juristenblad.
Het rapport verwijt Bullens dat hij niet heeft ingegrepen bij de verhoren van Maikel, het toen 11-jarige vriendje van de 10-jarige Nienke Kleiss uit Schiedam. De kinderpsycholoog stond toe dat de verwurging van Maikel door rechercheurs met de jongen werd nagespeeld.
'Onbegrijpelijk, onacceptabel en onfatsoenlijk', oordeelden Posthumus en minister Donner van Justitie. Bullens stelt nu in zijn artikel aan de orde dat justitie maar al te vaak op de deskundigenstoel zit en de deskundige op de politiestoel.
Naast die kwestie veegt hij de vloer aan met het onderzoek van Posthumus. 'Een misleidend onderzoek' zegt Bullens onder meer. Hij stelt de werkwijze van de juristen ter discussie, omdat bij het oordeel over hem de gedragsdeskundige beroepsgroep volledig is gepasseerd.
Bullens veronderstelt dat hij door het Openbaar Ministerie (OM) is aangewezen als zondebok, om de organisatie zelf zoveel mogelijk buiten schot te houden. 'Ik kan in deze zaak alleen maar constateren dat alle hoofdrolspelers binnen politie en het OM nog steeds op hun vertrouwde plek zitten. Hoofdstuk 6 (over Maikels verhoor, red.) uit het rapport-Posthumus is slechts één van de vele blunders die door justitie in de nasleep van de Schiedammer Parkmoordzaak zijn begaan.'
De betrokken families hebben met ontzetting gereageerd op de datum van de publicatie van Bullens. 'Een dag na de sterfdag van Nienke,' zegt moeder Yolande Kleiss. 'Dat kan geen toeval zijn. Ik vind het schofterig.'


Psycholoog Bullens uit felle kritiek op OM
23 juni 2006, www.bnr.nl.

DEN HAAG (ANP) - Het evaluatierapport van de commissie-Posthumus over de Schiedammer parkmoord is misleidend. Het Openbaar Ministerie heeft gezocht naar een zondebok buiten politie en justitie en die gevonden in de persoon van psycholoog Ruud Bullens.
Dat schrijft Bullens in het Nederlands Juristenblad. Hij trekt in het artikel fel van leer tegen het OM en met name tegen Frits Posthumus, de advocaat-generaal die het onderzoek leidde. ,,Hoezo onafhankelijk onderzoek'', vraagt Bullens zich af.
Bullens was als kinderpsycholoog aanwezig bij een aantal politieverhoren van de toen 11-jarige Maikel. Het jongetje ontsnapte in juni 2000 ternauwerdood aan de dood. Zijn 10-jarige vriendinnetje Nienke werd in zijn bijzijn in het Beatrixpark in Schiedam vermoord. Posthumus hekelde in het rapport de rol van Bullens. De psycholoog had moeten ingrijpen tijdens de harde politieverhoren.
Gedragsdeskundige
Bullens betoogt dat een gedragsdeskundige niet mag ingrijpen, omdat hij zich dan op het terrein van het opsporingsonderzoek zou begeven. Om een onafhankelijk oordeel over zijn optreden te krijgen, heeft de Nederlandse Vereniging van pedagogen en onderwijsdeskundigen (NVO) op Bullens verzoek een klacht ingediend over zijn handelen als deskundige in de Schiedammer parkmoord. De verwachting is dat het college van toezicht binnen enkele maanden uitspraak doet.
Bullens schrijft in het Nederlands Juristenblad verder dat de commissie-Posthumus zijn rol in de zaak heeft overdreven. Hij hoopt met zijn artikel antwoord te krijgen op vragen die hij heeft over de werkwijze van de commissie aangaande zijn rol. Daarnaast wil hij een discussie uitlokken over de rol van deskundigen in opsporingszaken. Een woordvoerder van het college van procureurs-generaal laat weten dat Posthumus zelf zal reageren in een volgend nummer van het juristenblad.


Jarige Concordia wil 777 spelers op langste dag in Zevenhuizen
Groningers mikken op djembé-record

zaterdag, 7 juni 2003, Regio, www.frieschdagblad.nl/

Zevenhuizen - Ze gaan voor 777 personen die op 21 juni met zijn allen het wereldrecord djembé-spelen gaan verbeteren. Op deze wijze wil de christelijke muziekvereniging Concordia uit Zevenhuizen haar veertigjarig bestaan extra luister bijzetten.
Afgelopen week werd de vijfhonderdste deelnemer genoteerd. Het huidige record staat op 586 personen. Zoveel mensen deden er in 2000 mee toen in Rotterdam het djembé-record werd gevestigd. Joop Posthumus van Concordia zegt dat het wereldrecord hoe dan ook verbroken zal worden. Komende week verwacht hij de 587 ste persoon die het record zal breken. Voor degene is er een nieuwe djembé beschikbaar.
Posthumus mikt op 777 personen. Op de vraag waarom dit aparte getal, antwoordt hij simpel: ,,Wij komen uit Zevenhuizen.’’
De recordpoging vindt plaats op zaterdagavond 21 juni. Het wereldrecord djembéspelen wordt gehouden op het sportpark van het dorp. Posthumus hoopt dat nog veel Friezen zich zullen melden voor de recordpoging. Ervaring bij djembé spelen is niet nodig. ,,Desnoods geven we eerst nog even les. Als een vereniging, school of dorp zich met minstens 25 personen aanmeldt, geven wij gratis een workshop’’, belooft Posthumus. Ook worden de instrumenten erbij geleverd. Een workshop duurt ongeveer twee uur, genoeg om de basistechniek en de ritmes te leren.
Op de Longest Day Djembé is er een trommel voor iedereen die er zelf geen heeft. Vanaf drie uur ‘s middags is er van alles te beleven op het sportpark. Er is een exotische markt met diverse kraampjes, djembé-demonstraties en optredens van verschillende muziekgroepen waaronder de bekende djembégroepen als Pape Seck, Deggo Senegal, Ousman’s Fanfare en ter afsluiting een afterparty met de Jungle Warriors.
Belangstellenden kunnen bij muziekvereniging Concordia en de internetsite www.longestdaydjembe.nl terecht voor informatie en aanmelding.
De organisatie is volop bezig met het werven van enthousiaste deelnemers en ze heeft zelfs het college van Burgemeester en Wethouders uit de gemeente Leek en het naburige Noordenveld (Roden) weten te strikken voor deelname aan een djembé-workshop. Deze werd gistermiddag gehouden in Leek.
Niet alleen uit de regio is er deelname; uit heel Nederland melden ervaren en minder ervaren trommelaars zich aan. Er is zelfs deelname uit Duitsland, zegt Posthumus.


Oude schildering van sloop gered
woensdag, 16 juni 2004, Regio, www.frieschdagblad.nl/

JOHAN VAN DER WAL
Harlingen – Het is maar goed dat de woning van beeldend kunstenaar Jan Roos aan de Nutstraat in Harlingen niet ten prooi is gevallen aan de sloophamer. Deze week stuitte Roos bij het schoonmaken van enkele slaapvertrekken in het huis op een zeventiende-eeuwse plafondschildering. De schildering kwam aan het licht toen Roos een aantal verflagen van een plafond verwijderde.
Het plafond dat Roos aantrof, is 18,5 meter groot. Een stuk van ongeveer anderhalve meter uit de schildering is verwijderd en overgebracht naar het atelier Acanthus van schilder Klaas Posthumus.
Posthumus toog daarop met een scalpel aan de slag. ,,Ik heb er ongeveer vijftien lagen verf afgekrabd”, aldus de schilder/restaurateur. ,,Toen trof ik een schildering aan die bestaat uit motieven van acanthusbladeren en -bloemen. De ondergrond is grijsgroen en daarover heen is een laag ongebrande sienna aangebracht. De bloemmotieven zelf zijn opgebracht met gebrande sienna.”
Conservator Hugo ter Avest van het gemeentemuseum Het Hannemahuis schat dat de schildering rond 1630 moet zijn aangebracht. Restaurateur Posthumus houdt het op een tien tot twintig jaar eerder, omdat de woning zelf uit 1610 stamt.
In de Renaissance moeten tal van woningen op deze manier zijn verfraaid maar daarvan is veel in de loop van de tijd verloren gegaan. Ter Avest: ,,In het Haersmahuis te Leeuwarden is eveneens zo’n plafondschildering bewaard gebleven. Dat is ook het geval in het Leeuwarder keramiekmuseum Prinsessehof. Verder vind je dergelijke schilderingen in een aantal panden in Enkhuizen, Dordrecht en Den Bosch. Het is dus vrij uniek wat Jan Roos heeft gevonden.”
Jan Roos heeft enkele jaren geleden de sloop van zijn woning bij de Hoge Raad weten te voorkomen. De woning moest aanvankelijk sneuvelen in het kader van de herinrichting van het Havenkwartier. Ter Avest: ,,Zo zie je maar weer: wanneer Jan Roos zich niet zo had ingezet om de woning te behouden was deze unieke schildering bij de sloop zonder meer verloren gegaan. Het is mooi dat het nu voor de toekomst behouden kan blijven.”
De vondst is inmiddels aangemeld bij de gemeente. Nagegaan zal worden of de schildering gerestaureerd kan worden en of aan de betreffende woning wellicht een monumentale status kan worden verleend.


Actueel nieuws

Google


Archief Posthumus in het nieuws:
- 2004
- 2003
- 2002
- 2001
- 2000
- 1999
Bekende Nederlanders

 • Claire Posthumus
 • Geertje Posthumus-Zandstra
 • Hans Posthumus
 • N.W. Posthumus
 • W.H. Posthumus-van der Goot
 • Sita Posthumus
 •  
         


  MoneyMiljonair het beste programma om op internet gratis geld te verdienen en vele Euro's te besparen!
  Meld je GRATIS aan en ontvang direct 1.25 Euro.